Кремація – один з популярних способів поховання останків покійних. Причому з кожним роком цей спосіб набирає все більшої популярності. Поштовхом до цього стало збільшення чисельності населення планети Земля і зрослі потреби в площі для проживання (кладовища займають все більше територій, які можуть бути використані для життя).

katalog urnochki 004

Незважаючи на застосування таких методів як родинна усипальниця, склепи, вертикальне поховання, земля в мегаполісах все одно дуже дорога. У зв'язку з цим, в країнах з високим рівнем урбанізації та в мегаполісах даний спосіб поховання займає переважну частку. Наприклад, на сьогоднішній день в Японії кремують 95% покійних, в Чехії - 93%.

Історія кремації

katalog urnochki 007

В буддизмі і індуїзмі - кремація цілком звичайний спосіб поховання. До сих пір в Індії, Індонезії та Японії можна зустріти відкриті похоронні вогнища.

Підтвердження практики кремації тіла можна знайти ще за часів палеоліту, а в епоху бронзи і залізному віці кремація стала широко поширеним явищем. Оскільки вогонь вважався божеством, то існувала думка, що він захистить покійного в загробному світі.

Практика створювати колумбарії, як місце, куди можна прийти і повідати предків, з'явилася в Стародавньому Римі. У той же час прах почали зберігати в красивих ритуальних урнах.

У 1873 році була побудована перша в світі піч для кремації, а ще через 5 років з'явилися перші крематорії в Британії і Німеччини.

Як відбувається процес кремації?

У призначений день тіло з труною доставляється в крематорій і поміщається в зал для прощання. В цьому залі проходить відспівування і процедура прощання з покійним. Зазвичай з цього залу труну поміщається в інший зал, з якого він і потрапить в піч. Існують також окремі великі зали, з яких труну направляється прямо в піч.

Кремація передбачає 100% спалення тіла разом з труною при дуже високій температурі (~ 1000 ° С). Труна повина бути дерев'яною. Піч для кремації має двокамерну структуру. У другій камері видаляються димоутворювальну частки і інші домішки. Процес спалення триває 1,5 - 2 години.

В результаті виходить зола, яку перемелюють до попелу. Після цього прах запаюють в урну для праху. Видача праху родичам відбувається на другий день після кремації.

Що відбувається після кремації?

katalog urnochki 008

Кремація - це тільки перший етап на шляху поховання. Існує кілька варіантів того, що можна зробити з прахом:

  • Захоронити в колумбарії;
  • Розвіяти над морем, річкою, в степу;
  • Захоронити в могилу. Прах можна помістити як в нову могилу, так і в могилу до іншого родича.
  • Залишити вдома.

Спосіб поховання праху залежить від побажань покійного або його родичів.

Однак, поховання урни в багатьох країнах світу регулюється на законодавчому рівні.

Ставлення релігій до кремації.

Різні релігії ставляться, як до кремації, так і до розвіювання праху по різному.

Дозволяють кремацію і розвіювання праху Дозволяють кремацію, забороняють (відносяться негативно) розвіювання Забороняють кремацію
Буддизм, індуїзм, джайнізм, синтоїзм, різні гілки протестантизму і язичництва Православ'я, католицизм Іслам, іудаїзм

Заборона на розвіювання праху.

У більшості країн розвіювання праху не регулюється законодавством і здійснюється відповідно до останньої волі покійного і волею його родичів. Але є країни, де дане заборонено.

До таких країн належать Німеччина (Німецька федеральна Конституція (Grundgesetz) захищає, зокрема, "гідність небіжчиків" - Totenwürde) і Білорусь (на момент написання статті закон, що забороняє поховання спосіб, не передбачений законом про поховання був прийнятий в першому читанні).

Навіщо потрібна урна?

katalog urnochki 010

Урна - це свого роду красива ритуальна ваза, в яку розміщують прах після кремації. Зазвичай урни мають гарний декоративний вигляд, завдяки чому їх можна зберігати вдома на видному місці.

Компанія FotosklO є офіційним дистриб'ютором ритуальної атрибутики фірми Mara, з виробництва урн для праху. У нас в офісі ви можете придбати урну для праху рідної людини або тварини.

Кремація в Україні

Скористатися послугою кремації можуть жителі Києва, Харкова Одеси, оскільки тільки в цих містах України є крематорії. Крематорії в Україні - це державні підприємства, весь процес в яких відбувається в порядку живої черги. Мінімальна вартість кремації від 2000 грн., але при замовленні додаткових опцій, вона може збільшитися до 3500 грн.

Щоб провести кремацію тіла обов'язково потрібно мати такий пакет документів:

  • Свідоцтво про смерть;
  • Довідка про причину смерті;
  • Паспорт замовника.